Winterbanden zijn zeer gemakkelijk online te kopen. Er zijn echter wel een aantal zaken waarmee je goed rekening dient te houden. Hier moet je op letten als je winterbanden koopt:

1) De bandenmaat

Allereerst is het uiteraard van groot belang dat de banden die je aanschaft onder je auto passen. Een band heeft een aantal maten die hierbij van belang zijn:
Breedte: De breedte van de band moet passend zijn voor je auto. Voor de breedte kun je kijken naar de aanduiding die staat vermeld op de banden die nu onder je auto zitten. De maat van de winterbanden moet overeen komen met de maat van de huidige banden.
Hoogte: De hoogte van de band is van groot belang. Een band die te hoog is past niet in de wielkast van de auto. Let er dus goed op dat de hoogte van de band overeen komt met de banden die standaard onder je auto zitten. Ook deze maat kun je vinden op de banden die onder de auto zitten.
De velgmaat (R): De derde maat die van groot belang is, is de doorsnede van de velg waarop de band geplaatst dient te worden. Kies hiervoor dezelfde maat als de huidige banden van de auto hebben. Weet je niet helemaal zeker welke maat je nodig hebt? Kijk hiervoor eerst even na welke maten geschikt zijn voor jou auto.

2) Wel of geen velgen

Nu je zeker weet dat je de juiste bandenmaat uitgekozen hebt, is de volgende stap te bepalen of je velgen bij de banden wilt hebben of dat je nog velgen hebt waar je de banden op wilt (laten) zetten. Vaak kun je de banden bij een lokale garage voor een klein bedrag op je velgen laten zetten waar je normaal je zomerbanden op hebt zitten. Wil je echter niet de zorg hebben de banden te moeten laten omwisselen tweemaal per jaar? Schaf dan nieuwe, extra velgen aan bij je winterbanden. Op deze manier hoef je alleen de wielen te verwisselen en niet de banden ook nog eens op andere velgen te laten zetten. Een extra tip: zet altijd met een krijtje of iets dergelijks op de band op welke positie deze moet komen op de auto. (LV: links voor; RV: rechts voor etc.) De banden zijn uitgelijnd voor een bepaalde positie op je auto en zullen bij montage op een andere positie uit balans kunnen raken met een schuddend gevoel ten gevolgen.

3) De stalling van de winterbanden in de zomer

Mocht je winterbanden aanschaffen, dan blijf je natuurlijk zitten met de banden die op dit moment onder de auto zitten. Vergeet niet dat deze een plekje moeten krijgen waar deze zomerbanden de winter door kunnen brengen. Na de winter kunnen je zomerbanden weer onder je auto gezet worden. Dan blijf je echter met de winterbanden zitten die opgeslagen moeten worden. Heb je hier zelf ruimte voor in huis of garage? Dat is mooi! Mocht je hiervoor geen ruimte hebben, dan bieden verschillende garagebedrijven de mogelijkheid je banden te stallen tegen een kleine vergoeding.