Ben je van plan winterbanden op je auto te zetten maar kun je wel wat tips gebruiken? Bekijk zeker onderstaande tips voordat je winterbanden aanschaft! Er zijn namelijk een aantal zaken waarop je moet letten en die door veel mensen vergeten worden als ze winterbanden kopen.

Banden moeten nog om de velg gelegd worden

Je wilt winterbanden op je auto hebben? Mooi! Ze zijn veiliger dan gewone banden bij winterse weeromstandigheden. Maar heb je er ook al aan gedacht dat je er met alleen winterbanden nog niet bent? Je banden zullen namelijk ook bevestigd moeten worden, wat gebeurt met behulp van de velg waar de band omheen zit. De banden zullen dus eerst om de velg gelegd moeten worden, iets wat je zonder apparatuur niet zelf kunt doen. In de meeste gevallen zal je dus langs de garage moeten om de banden op velgen te laten zetten.
Daarna zullen de wielen (de velg met de band eromheen) uitgelijnd moeten worden. Dit houd in dat afwijkingen in de velg en band zullen worden gecompenseerd met behulp van stukjes lood. Doe je dit niet, dan zal de auto schudderig kunnen gaan rijden. Garagebedrijven hebben geavanceerde meetapparatuur die deze schuddingen opmeet en vervolgens zal de monteur deze verhelpen.

Koop je winterbanden niet in het hoogseizoen!

Winterbanden, je denkt er in de meeste gevallen pas aan als het winterse weer al actief is. Je gaat naar de garage en komt er al snel achter dat je niet de enige bent! Lange wachttijden, uitverkochte banden en ergernissen zijn dan het gevolg. Voorkom dit soort stress en zorg ervoor dat je op tijd aan winterbanden begint. Winterbanden zijn te gebruiken bij temperaturen lager dan 7 graden. Boven deze temperaturen slijt het rubber van de banden sneller en is het gebruik van winterbanden af te raden. Daarnaast zullen de banden bij hoge temperaturen juist slechter gaan presteren.
Het is dus aan te raden op tijd je winterbanden te (laten) monteren. Geven de weervoorspellingen aan dat de temperaturen langere tijd beneden die 7 graden zullen gaan komen de komende tijd? Dan is het moment om naar de garage te gaan! Je bent de drukte nog voor van alle mensen die op het moment van de eerste sneeuw direct op de stoep van de garage staan en bent er zeker van dat de garage je kan helpen.

Winterbanden kopen? Vergeet de opslag niet!

Je wilt winterbanden kopen? Mooi! Ze zijn bij winterse omstandigheden stukken veiliger dan zomerbanden. Maar.. Vergeet niet dat je je zomerbanden tijdens de winterperiode ook kwijt zult moeten. Andersom, in de zomer zal je je winterbanden moeten stallen. Het gehele jaar door heb je dus wel ruimte nodig om een viertal banden op te slaan. Een garage of schuur is hiervoor uiteraard een goede ruimte, maar heb je deze niet, geen probleem. Tegen een kleine vergoeding kun je bij de meeste garages je banden stallen. De bedrijven zorgen er dan voor dat de banden onder de juiste omstandigheden bewaard worden en in sommige gevallen monteren ze op het moment dat het nodig is je andere setje banden kosteloos.

Banden zelf opslaan

Wil je de banden zelf thuis opslaan? Doe dit dan wel op de juiste manier. Schroef de banden bij voorkeur op een speciaal bewaarrek. Deze voorkomt dat de banden op de grond liggen, zorgt ervoor dat ze niet op elkaar liggen en houdt ze vrij van vuil. Leg je banden niet op elkaar of op de grond, dit kan ervoor zorgen dat ze beschadigd raken of op de plaatsen waarmee ze op de grond liggen deuken oplopen, wat weer ervoor zorgt dat ze opnieuw uitgelijnd zullen moeten worden.